Combi aanpak dringt HIV onder jonge vrouwen terug

Voor het einde van 2018 willen we het aantal HIV besmettingen onder tienermeisjes en jonge vrouwen op het platteland van Kenia en Tanzania met 40% hebben teruggebracht. Om ons doel te bereiken ontvingen we van Dreams Innovation Fund een prachtig geldbedrag zodat we samen met onze partners Agrics, Rode Kruis Tanzania, OGRA Foundation en een selectie van CBO's (Community Based Organizations) in het najaar van 2016 konden starten met het uitrollen van een gecombineerde aanpak.

In Siaya, een county in het westen van Kenia, en Kahama, een district in het noorden van Tanzania, gaat ICS samen met deze partners medewerkers van CBO’s trainen en voorlichten. CBO’s zijn door gemeenschappen zelf opgerichte organisaties. In elk dorp vind je er wel een. Zij bevinden zich middenin de lokale samenleving en vormen de ideale spin in ’t web om te helpen HIV te bestrijden. Met de juiste capaciteit en middelen kunnen deze CBO's een belangrijke rol spelen in het effectief en duurzaam terugdringen van het verwoestende virus. 

ICS neemt in deze gecombineerde aanpak het versterken van boerenfamilies voor haar rekening, zowel op sociaal als financieel terrein. Met de ouderschapstraining Skilful Parenting ondersteunt ICS ouders bij een positieve opvoeding en verbetert daarmee gezinsrelaties. Dit komt ten goede aan effectieve seksuele voorlichting, een gelijkwaardigere verhouding tussen mannen en vrouwen binnen het gezin en de afname van geweld tegen vrouwen en kinderen. Agrics, onze sociale onderneming die boeren zaden en mest levert op krediet, vergroot de oogst van arme boeren en pakt zo armoede aan. Armoede en (te) eenzijdige voeding zijn bekende risicofactoren als het gaat om het oplopen van HIV en de snelle ontwikkeling van het HIV virus tot Aids. Tanzania Red Cross Society, onze partner in Tanzania, en OGRA Foundation in Kenia zijn experts op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en HIV/Aids. Samen gaan we er voor zorgen dat in het najaar van 2018 het aantal HIV besmettingen in deze gebieden is teruggedrongen met minstens 40%.

Het Dream Innovation Fund steunt maar liefst 56 organisaties die allemaal werk maken van het terugdringen van HIV onder meisjes en jonge vrouwen in Afrika. Wil je meer weten over de Dreams Innovation Challenge? Kijk dan eens op www.dreamschallenge.org